Детска онкохематология - банер

ОТКОМЕТРОЛОГИЈА НА ДЕЦА

Кај мали пациенти со предавничка болест, сложеноста на третманот е надополнета со фактот дека заедно со брзиот развој на организмот, туморските формации брзо се развиваат. Затоа брзата и навремена дијагноза е во срцето на пристапот за заштеда на живот.

Најчестите видови рак кај децата се:

  • Акутна лимфоцитна леукемија и акутна миелогена леукемија.
    Овие видови на рак се развиваат многу брзо и се придружени со болка во коските и зглобовите, замор, слабост, треска, губење на тежината.
  • Тумори на мозокот и централниот нервен систем.
    Симптоми се: главоболка, гадење, повраќање, зашеметеност или двоен вид. Ниво на тешкотија одење и задржување на предмети.
  • Невробластома – причините за појавата се претежно наследни.
    Постојат четири форми во зависност од видот на клетката и локализацијата.

Ретко се јавуваат деца постари од 10 години, бебињата и малите деца се чести. Симптомите зависат од локализација на метастази. Првата и втората фаза имаат висока стапка на успех во третманот со хирургија и радиотерапија. Следните фази се доста тешко да се совладаат. Дијагнозата е како што следува: крв, урина, ултразвук, компјутеризирана томографија, магнетна резонанца, туморска биопсија и хистолошки преглед.

Третманот на невробластомот е со радиотерапија, хемотерапија, хирургија на највисоко ниво. Предностите на роботската хирургија тешко се квантифицираат, но најважни се: помалку болка, минимален ризик од инфекции, тридимензионални и зголемени слики за време на операцијата за да помогнат во заштитата на крвните садови и нервите.

Други почести дијагнози во модерната детска онкологија се: Вилмас тумор или нефробластом, ретинобластом, остеосарком.

Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This