метаболитна хирургия

Д-р Турул Демирел, еден од десетте хирурзи во светот кои успешно го практикувале уникатниот третман за тип 2 дијабетес.

Групата операции што ги нарекуваме метаболичка хирургија се состои од голем број операции. Овие операции се применуваат повеќе од 60 години во Европа, Турција, Северна Америка, Бразил и други земји. Тие се групирани како метаболичка хирургија поради ефектите што ги предизвикуваат и последиците од овие.

Овие операции започнуваат првично како хируршка интервенција. Тие се главно насочени кон намалување на стомакот и ограничување на функцијата на тенкото црево. Целта е да се активираат одредени делови од тенкото црево со различна должина преку различни операции. Значително губење на тежината не е единствениот позитивен ефект по овие операции. Се постигнува подобрување на метаболизмот, контрола на шеќерот во крвта, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, зголемен холестерол и дијабетес. Овие операции покажуваат добар метаболички ефект, надвор од губење на тежината. Поради оваа причина овие операции веќе не се споменуваат само како хирургија на дебелината, а прифаќаат пошироко назив – метаболна хирургија.

Во последните години во неколку земји во светот -Бразилия, Јапонија, Индија, Америка, Италија и Турција се применува овој нов хируршки метод за лекување на дијабетес тип 2, кој постигнува импресивни резултати.

Она што е во основата на овие импресивни резултати. Ефектот главно се должи на замена на почетниот дел од тенкото црево со крајниот дел. Овој процес е важен за зголемување на секрецијата на ГИП-1 хормон. Овој хормон го стимулира производството на инсулин од панкреасот и го подобрува дејството на инсулинот. GIP-1 се секретира на крајот на тенкото црево. Последниот дел на тенкото црево се нарекува илеум, затоа и операцијата се нарекува “илеална интерпозиция” и претставува разместување на цревата, при што по многу моќен начин во споредба со сите други лекови и инсулин се избришат штетите врз бета клетките кои стојат во основата на дијабетес мелитус. Со оваа нова регулатива креирана во дигестивниот систем, беа активирани широк спектар на метаболни промени. Овие метаболни промени овозможуваат нормализација на метаболниот синдром, особено кај дијабетес. Операцијата е лапароскопска и се изведува преку 6 мали отвори без привремен стомак. Резултатите се повеќе од импресивни – 85% од пациентите се испуштаат од болницата целосно независна од инсулин. Во 10% од нив, лекот се намалува и прекинува во рок од неколку месеци. Кај 5% од пациентите, инсулинот се намалува и контролата на гликозата во крвта е подобра.

Метаболичкиот ефект на илеалната интерпозиција главно се должи на хормоналните промени кои произлегуваат од промената на илеумот. За време на операцијата, дел од желудникот од кој е ослободен хормонот на гладниот герелин. Glarine е хормон кој влијае на отпорноста на инсулин. Кај пациенти со дијабетес тип 2, овој хормон се удвојува. По операцијата, нивоата на хормонот на грлинот се намалуваат до многу ниски нивоа. Намалувањето на грелин хормонот елиминира фактор кој го потиснува ефектите на инсулинскиот хормон и го намалува чувството на глад.

Како резултат на овие хормонални промени, чувството на глад е потиснато. Особено, инсулинската резистенција е потиснат во мускулите и масното ткиво, а капацитетот на панкреасот се зголемува двапати. Овој ефект се нарекува “нервно ендокрино нарушување”. Ова се однесува на еден вид комплексен нервно-хуморален систем кој потекнува од основата на мозокот-хипоталамусот и делува на ендокриниот систем. Сите последици по хируршката интервенција се должат на регулирање на секрецијата на хормоните, што ќе се зголеми ефектот на инсулинот и ќе ја намали инсулинската резистенција.

Како заклучок, “илеалната интерпозиција” влијае на дигестивниот систем и го подобрува метаболизмот. Оваа операција е погодна за пациенти со дијабетес тип 2 на возраст меѓу 18 и 70 години кои биле дијагностицирани пред повеќе од 2 години и кои не успеале да ги контролираат нивоата на гликоза во крвта со стандарден третман. Не се користи кај пациенти со дијабетес 1 и оние кои успешно ја контролираат нивната болест со лекови.

Д-р Тургул Демирел е еден од водечките специјалисти во Република Турција и во светот кои ја спроведуваат оваа уникатна операција. Тој применува 12 типа на дијабетична хирургија, по ригорозна анализа на општата состојба на пациентот, а длабоката проценка ја користи најсоодветната хирургија, а придобивките за физичката состојба на пациентот се неспоредливи.

Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This