банер инвитро донорски материал

In vitro оплодување со донаторски материјал – кога и како?

Понекогаш желбата за сопствено дете е многу силно, но тоа е биолошки невозможно или носи ризици. Во овој случај, можеби ја разгледувате можноста за оплодување со донаторски материјал. Овие можат да бидат донаторски јајници, сперма или ембрион. Природно е секој пар да се соочи со многу прашања, грижи и стравови. Во оваа деликатна сфера правилни и погрешни одлуки нема, но секако може да се каже дека со напредокот во медицината зачнувањето со донаторски материјал станува се повеќе сигурна и достапна постапка. Познати клиники ширум светот нудат донаторски програми со широк спектар на можности.

Кога ви треба оплодување со донаторски материјал?

Во некои случаи, зачнувањето е невозможно или неверојатно. Се повеќе жени го одложуваат раѓањето за иден момент, но со возраста с` резерви намалува и можностите за постигнување на успешна бременост стануваат ограничени. Освен тоа е можно идната мајка да не произведува јајце клетки или тие да се со послаб квалитет поради здравствен проблем, хемотерапија, генетска болест. Или жената е носител на генетски аномалии кои можат да се предадат на генерацијата и не можат да се избегнат со генетски скрининг. Во такви случаи, може да се користи оплодување со донаторски јајници. Статистиката покажува дека при користење на донаторски материјал успешност е повисока во споредба со традиционалното инвитро, бидејќи донаторите се млади, здрави и поминале детални генетски тестови.

Слични проблеми можат да доведат до ниска количина или квалитет на сперматозоидите кај мажот, и тогаш јајце клетката на неговата партьорка може да се оплоди со сперматозоид од донатор. А кога проблемот е билатерален или двојката веќе имала неколку неуспешни обиди со неквалитетни ембриони, може да се користи ембрион, донирани од друга двојка.

Ако кај жената постои проблем кој не и дозволува да износи бебето, би можело да се прибегне кон т.н. сурогат при што друга жена истроши плодот до успешен крај на бременоста. Оваа можност не е законски регулирана во Бугарија, но е дел од понудените можности во многу клиники во светот, со јасно поставено правила за сите страни во процесот.

Како се случува оплодувањето со донаторскиот материјал?

Постапката многу наликува класично инвитро, само дека со јајце-клетки и / или сперматозоиди, донирани од здрав донатор во фертилна возраст. Затоа, во овие случаи се користи терминот “трета страна на репродукција”. Донаторските јајца понекогаш се чуваат замрзнати и оплодени по одмрзнување, но во повеќето случаи тие се “свежи”. Тоа значи дека месечниот циклус на двете жени – донатор и примач – се синхронизира со помош на лекови, за да може оплодувањето да се случи веднаш по извлекувањето на јајцеклетките и матката на идната мајка да биде подготвена за трансфер во вистинскиот момент.

Во некои земји е можно парот да избере донаторот меѓу блиски и роднини, а во други, тој задолжително е анонимен. Во некои клиники, сепак, детето е подготвено да го побара донаторот по 18 години.

Дали ќе изгледа како мене или како ќе изберат донатори?

Во сите клиники кои нудат донаторски програми, донаторите задолжително поминуваат серија на медицински, психолошки и генетски тестови, за да се обезбеди добивањето на здрав донаторски материјал. Но, денес е можно многу повеќе. Многу клиники нудат на идните родители можност за избор, како обезбедуваат информации за физичките карактеристики, семејна историја, едукација и интереси на потенцијалните донатори. Некои од нив обезбедуваат и слики од детството на донаторот, а други даваат дури актуелни 3D слика и видео. Така двојката може да се запре на некој кој е не само со иста боја на кожата, очите и косата, но и со слични активности и интереси.

Колку е раширено концептот на донаторски материјал?

Според статистиката во САД годишно се раѓаат над 8.000 бебиња од донаторски јајцеклетки, како над 70% од жените над 45-годишна возраст, кои прибегнуваат кон асистирани репродуктивни техники користат донаторски јајцеклетки.

Во Бугарија за оваа можност се проговори дури во последните години и иако се нуди во неколку клиники кај нас, бројот на донатори на донаторски материјал сеуште е премногу мал. Затоа на паровите често морале подолго чекање за донатор и значителен дел од нив се свртуваат кон клиники во странство, каде што можат да започнат постапката веднаш или по неколку недели.

Како да изберам клиника?

Денес, широк избор на опции и лесна мобилност низ целиот свет може сериозно да го попречи процесот на донесување одлуки. Клиниките имаат донаторски банки со различна големина, постигнуваат различни нивоа на успех и работат според различни правила регулирани главно од законите на засегнатата земја. Така на пример, во некои од нив е задолжително парот да склучила брак за да се искористи од донаторските програми, но во други тие се достапни за парови без брак или за самохрани жени кои сакаат дете, или дури за парови од ист секс.

Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ работи со клиники во неколку земји за да може да ги исполни барањата и буџетските можности во секоја ситуација. На пример, во Чешката Република и Кипар донаторот е нужно анонимен, додека во САД двојката може да го избере меѓу неговите или нејзините блиски роднини. Во земјата со големи можности, стапката на успех е висока, а законите се либерални, но вредноста на постапката исто така не треба да се потцени. Најмногу разумни цени се нудат во Украина, каде што успехот е исто така висок, а пакетот услуги може да вклучува речиси сè, дури и сурогат мајчинство со соодветни правни документи.

Многу клиники нудат пакети со загарантиран успех, што значи дека ако не ја сфатат бременоста, враќаат средства или обезбедуваат бесплатни процедури.

Добро е да се избере клиниката според специфичноста на конкретниот случај – причина за неплодност, планиран буџет, итн. Треба да се има предвид дека успешност при оплодување со донаторски материјал, како и кај конвенционалните инвитро третман, варира меѓу одделни земји и меѓу клиниките во иста држава. Затоа, важно е, пред да донесете одлука, темелно да ја испитате дестинацијата, специфичната клиника и прегледите за клиниката надвор од нејзината веб-страница.

За повеќе информации, можете да се јавите на: +359895770869.

Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This