Нефрология - вътрешен банер

Нефрологија

Нефрологијата е гранка на медицината која се занимава со дијагностицирање, превенција и третман на бубрежна болест. Овие заболувања се тесно поврзани со проблеми со срцето и се бара комплетен преглед на пациентот.

За жал, статистичките податоци покажуваат дека дури и најмалата вирусна нелагодност може да предизвика доста сложени состојби на бубрезите. Ако не се обрне внимание на време, се создава хронична болест, при што многу од нив доведуваат до длабоки и неповратни оштетувања на бубрежното ткиво.

Дијагнозата се изведува со тестови кои се следните:

 • Опаѓачки урологија
 • Ултразвучно испитување на уринарниот тракт
 • Ангиографија
 • Компјутерска томографија
 • Бубрежна биопсија

Лабораториските тестови се поврзани со:

 • испитување на нивоата на урина;
 • стапка на седиментација на еритроцитите, анализа на Ц-реактивен протеин;

Почести дијагнози:

 • Акутна бубрежна инсуфициенција – Ненадејна бубрежна инсуфициенција
 • Хронична бубрежна инсуфициенција
 • Гломерулонефритис
 • Пиелонефритис или инфекција на долниот уринарен тракт
 • Хематурија (крв во урината)
 • Бубрежни камења
 • Канцер на бубрег – претежно клеточен карцином на бубрезите
 • Бубрежна болест кај системските заболувања на сврзното ткиво

Во некои случаи, постојат и уролози – хирурзи специјализирани за третман на бубрежни заболувања кои се предмет на хируршки третман:

 • Рак на бубрезите
 • Бубрежни камења
Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This