Пренатална хирургия - вътрешен банер

Пренатална хирургија

Истражувањата и дијагнозата започнуваат од најрана фаза – интраутерина ако, по тестовите кои се вршат на фетусот, се чини дека му е потребна хируршка интервенција. Потребна е напредна опрема, како и специјалисти кои имаат големо искуство во оваа област и се многу практични.

ПОСТАПКИ ЗА ФЕТАЛНАТА ХИРУРГИЈА:

Трансфузиски синдром – Може да се случи помеѓу близнаци – двете деца се поврзани преку заедничка плацента, со што се разменуваат крв. Оваа состојба се јавува кога меѓу нив се разменува неизбалансирана крв (патолошка васкуларна анастомоза). Во таков случај, прекинувањето на васкуларните врски е потребно со коагулација и прекинување на патолошката размена на крв помеѓу близнаците. Таа работи во овошна вреќа на бебето, која има поголема амнионска течност. Влегува ендоскопски во матката со камера, траги каде што се васкуларните врски, а потоа преку ласерот се коагулираат. Опасноста од оваа состојба е поголема кога се јавува во раните фази на бременоста. Овој синдром на трансфузија припаѓа – Трансфузија од фетусот на мајката; Трансфузија од мајка до фетус.

Фетоскопија – Тоа е направено помеѓу 20 и 24 недела од почетокот на последниот циклус. Се однесува само на жени кои имаат дете со попреченост или бремени жени чии семејства имаат случаи на тешка наследна болест. Овој метод овозможува да се испита овошјето директно преку матката. По поставувањето на локален анестетик, тенка мини цевка опремена со оптички инструменти се вметнува низ абдоминалниот ѕид. Овој преглед служи за: откривање на физички недостатоци, особено на лицето, рацете и нозете; земање мостри за тестирање на примероци од различни ткива, како што се кожата или црниот дроб; земајќи примерок од фетална крв за откривање на крвни заболувања или метаболитички болести кои можат да се третираат во рана фаза.

  • Фетална ласерска хирургија
  • Амниоцентеза
  • Биполарна папочна коагулација
  • Кордоцент
  • Торако амнионски шант
  • Везико-амнионски шант
Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This