“Бидејќи вашето здравје е вредно …”

Во Бугарија Меморијалната болница стана позната со години со својот голем успех во постапките на in vitro. Но медицински институции од групата располагаат со одлични специјалисти и во други медицински области, кои можат да бидат корисни на луѓето заинтересирани за дијагностицирање или лекување во странство. Ние од Медикъл Караджъ познаваме овие специјалисти и ние сме подготвени да помогнеме со информации за најдобрите лекари и клиники, во зависност од Вашиот здравствен проблем, како и за спроведување на брз контакт со болницата, добивање на понуда за лекување и организацијата на патувањето.

Пред да контактирате со нас, може да се запознаете со општите информации за Меморијалниот болници:

Група болници Мемориал

Здравна група Мемориал

Основана во февруари 2000 година за воведување на нови здравствени практики, Меморијалниот тим на Медицински болници располага со првокласни лекари и приод фокусиран на пациенти. Меморијалот заработува доверба со стручни медицински тимови, најсовремена опрема за дијагностика и третман, квалитетни услуги и удобства на пациентот.

Спомен е првата болница во Турција и 21 во светот, акредитирана со Меѓународниот сертификат за квалитет (JCI) на Заедничката комисија.
Со своите медицински установи во Истанбул, Анкара, Кајсери, Анталија и Дијарбекир, Меморијалната група за здравје секогаш зависи од вас во интерес на вашето здравје …

 • Здравствени услуги од светска класа обезбедени од 11 болници, 4 медицински центри и 6.000 вработени;
 • 2 милиони пациенти и 70.000 операции годишно;
 • Центри за извонредност во неколку клучни специјалитети – Ортопедија; Кардиологија; Невронауки; Урологија; Гинекологија; Хематологија;
 • Гастроентерологија;
 • Меѓународни референтни центри за ин витро оплодување со 7500 циклуси годишно;
 • Трансплантациони центри со меѓународна репутација, изведувајќи 250 црн дроб, 360 бубрези и над 150 трансплантации на коскена срцевина годишно;
 • Повеќе од 40.000 меѓународни пациенти од 92 земји годишно.

Меморијалната група на болници е меѓу водечките иноватори:

 • Првата приватна болница во март 2004 година доби дозвола од Министерството за здравство во Турција за трансплантација на органи (црн дроб и бубрег) и сродни лабораториски услуги;
 • Првата болница која има успешна трансплантација на бубрег во присуство на крвна некомпатибилност;
 • Шефот на Центарот за ИВФ, проф. Д-р Семра Кахраман, беше првиот кој воведуваше бременост во Турција користејќи го методот за микроинјекција на Incite (ICSI);
 • Миморалната болница во Анталија е првиот и единствен центар за ИВФ во Турција, акредитиран од Американската асоцијација за ембриологија;
 • Лабораторијата за недоброволно вклучување во болницата Меморијалната Шишли е првата приватна лабораторија во Турција и Азија акредитирана според стандардите што се бараат според ISO 15189 и 9 во Европа;
 • Лабораторијата за типизирање и имунологија во Меморијалната болница во Шишли е првата приватна лабораторија на Турција, акредитирана од
 • Европската федерација на имуногенетика (ЕФИ);
 • Производството на срцеви мускулни клетки од ембрионални матични клетки беше изведено за првпат во 2004 година во Меморијалната болница;
 • Првата болница, која ја воведува хируршки роботизирана рака на AESOP, користен во коронарните бајпас операции во Турција;
 • Првата приватна болница, која изврши трансплантација на корнеали без шиење и трансплантација на корнеали со кератопротеази.

Инвитадо во Меморијалната болница

Центарот за репродуктивна медицина во болниците Меморија е најпосакувана дестинација за семејствата од целиот свет кои не добиваат бебе на природен начин. Најважниот фактор за успех е прецизно да се процени состојбата на секој пар, потоа внимателно и прецизно да се планира најсоодветниот третман врз основа на конкретниот случај. Споменикот бара помош во парови каде што:

 • Жената е на возраст под 35 години и не успева да забремени дете по 1 година искуство;
 • Жената е постара од 35 години и не постои планирана бременост во рок од шест месеци;
 • Жената има нарушувања во менструалниот циклус;
 • Претходните бремености завршиле со спонтани абортуси;
 • Постојат родени деца со малформации;
 • Еден од брачните другари страда од наследни хромозомски заболувања (хемофилија, Даунов синдром, итн.)

Секоја година на инвитро процедури во IVF центарот се подложуваат околу 4.000 парови, од кои многу од странство. Главната причина за меѓународната репутација на центарот лежи во нејзините високи нивоа на успех. На пример, кај млади плодни парови, клиничката бременост се постигнува во околу 65% од случаите. При парови во кои жената е над 40-годишна возраст или имаат многу претходни неуспешни обиди, успешност е околу 25%. Во двата случаи, резултатите се над светскиот просек.

За успесите во сферата на репродуктивна медицина болници Спомен добија награда “Најдобар центар за лекување на стерилитет за 2015 година” од Medical Travel Awards во Лондон.

На чело на тимот во Центарот за инвитро оплодување во Спомен е проф. Семра Кахраман, лекар со светски авторитет и претседател на Меѓународната асоцијација за преимплантационна генетска дијагноза (PGDIS). Таа води тим од над 70 специјалисти опремени со најнова технологија во оваа област. Како резултат на нивната работа во последните 24 години, се раѓаат над 30.000 бебиња.

Со помош на искусните професионалци и модерната технологија е можно да се постигне резултат во речиси сите случаи на проблематично забременување. Можно е исто ембрион, изграден од 4-8 клетки, да се истражува внимателно пред имплантација во матката со методите на преимплантационната генетска дијагноза (PGD), за да се исклучи ризикот од генетски аномалии и состојби како таласемија или хемофилија.

Трансплантација на органи во Мемориал

Центрите за трансплантација на органи во Меморијалната здравствена група се референтни центри во светот за трансплантација на црн дроб и бубрег. Тука, реналната и хепаталната трансплантација се постигнуваат со 99% и 93,5% соодветно.

Трансплантацијата на органи е комплексна операција која бара модерни хируршки техники и опрема. Поради оваа причина, за извршување на таквите операции, болницата мора да ги задоволи високите меѓународни стандарди и да има искусни тимови на секој чекор од процесот.

Бубрежната трансплантација го спасува животот

Бубрежната трансплантација е најефективниот третман кај пациенти со хронична ренална инсуфициенција. Трансплантацијата на бубрезите ги спасува пациентите со откажување на бубрезите од дијализа и значително го подобрува нивниот квалитет на живот. Всушност, успешната трансплантација на бубрег спасува животи. Додека петгодишната прогноза кај пациенти со трансплантација на бубрег е 90%, пациентите со дијализа се околу 40%. Тоа значи дека трансплантацијата на бубрезите го продолжува животот на овие пациенти од 2,5 до 3 пати.

Донацијата на бубрезите повеќе не е страв

И покрај сите напори во светот, бројот на трансплантации на органи во мозочната смрт не е доволен. Затоа, се повеќе се користат трансплантации на живи донатори кои донираат органи за да го спасат животот на блиска личност. “Златниот стандард” во оваа област е хируршки отстранување на бубрегот во затворен (лапароскопски) метод, со цел здравјето и удобноста на живите донатори по операцијата. Во овој метод, отстранувањето на бубрегот е преку мали отвори направени во абдоменот на пациентот, наместо со голема хируршка инцизија.

Лапароскопска нефректомия од жив донатор се врши во два отвора со големина 0.5-1 см во стомакот на пациентот, а по завршувањето на операцијата бубрег се одзема во пресек од 6 см, направен во препоните на болниот. На овој начин, пациентите имаат помала болка во споредба со отворената нефректомија, имаат пократки болнички престои, побрзо се враќаат во нивниот нормален животен стил и работна активност. Покрај тоа, овој третман ги минимизира несаканите несакани ефекти поради инцизицијата во телото на отворената нефректомија.

При оваа хируршка техника речиси не се забележани несакани ефекти на опериран место, како што се појавата на хернија, вкочанетост, инфекција на раната, акумулација на воздух во белите дробови, кои се поверојатни кај отворени операции. Истата ноќ по операцијата, донаторите почнуваат да одат, да пијат вода, а следното утро можат да јадат и да се бањаат. По оваа операција, пациентите ја напуштаат болницата следниот ден.

“Хибриден метод” за вкрстено трансплантација на бубрег

Преку трансплантациите се шанса за пациенти кои имаат донатор, но не се компатибилни со неа. Во минатото, вкрстената трансплантација беше направена само кај двојки со крвна некомпатибилност. Сепак, благодарение на развиените технологии во нашево време, ова прашање веќе се разгледува од друга гледна точка. Имунолошката мапи на пациентот може да покаже дали крвта е содржана во имунолошката мапи на пациентот или не. антитела кои ги напаѓаат ткивата на донаторот.

На пример, ако една жена сака да му го донира бубрегот на сопругот, но студиите покажаа дека постојат антитела за овој бубрег во крвта, шансата за неуспех на трансплантација е 100%. Овие луѓе, исто така, може да се трансплантираат со администрирање на третман со одредени лекови за намалување на нивоата на антитела. Но, ако овие антитела се над одреденото ниво, трансплантацијата повторно ќе пропадне или, по одредено време, телото може да го отфрли бубрегот.

Затоа се применува хибридниот метод. Два компатибилни пара се избрани и вкрстени заедно, при што нивото на крвта на антителата се доведува до точка на гарантиран третман. Кога нивоата на антителата стануваат сосема безбедни за операција, трансплантацијата е успешна. Трансплантациите на бубрезите, изведени со хибриден метод на компатибилни пациенти, се помалку имунолошки компромитирани и поуспешни.

Трансплантациите при деца изискват прецизност

Повратот на бубрезите кај децата е предизвикан од тешки инфекции на уринарниот тракт, рефлукс на мочниот меур, бубрежни камења и ренална дисфункција, билијарна болест и разни наследни болести може да доведат до хепатална инсуфициенција.

Хируршките техники на ренална и хепатална трансплантација кај деца на рана возраст (помеѓу 0-5 години) се разликуваат од возрасните. Покрај тоа, тие бараат поголема прецизност поради малиот обем на детска анатомија и потенки крвни садови.

Хепатална трансплантација во детството

Најчеста причина за трансплантација на хепарот кај децата е конгенитална билијарна болест. Првиот знак на оваа болест е тешко да се лекува жолтица. Дури и ако биде дијагностициран во првите три месеци по раѓањето и заштедите време со вршење на друга операција, без да се расправаме црнодробна трансплантација, поголем дел од овие деца имаат тенденција да развијат цироза на црниот дроб. Покрај тоа, вродени метаболички болести јавуваат во форма на жолтица, чешање, оток на стомакот, забавен раст и развој, исто така можат да доведат до цироза.

Поради недостигот на донирани органи од труп донатори, на овие пациенти може да се пресади дел од црниот дроб на мајката или таткото. За таа цел, донаторот е избран со соодветна крвна група и детална студија се спроведува и на детето и донорот. По операцијата не се очекува донаторот да има сериозни проблеми, бидејќи потребниот за детето црн дроб е во мала количина, а органот има природно својство да регенерира.

Насоки во група на Меморијални болници

За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359895770869.
Чувајте еден час
Брз контакт
За повеќе информации за болницата, тимовите и опремата, можете да се јавите: +359 895 77 08 69
Каде ќе се лекувате?
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This