Цереброспиналната течност е биолошка течност која служи за нормално функционирање на ЦНС. Нејзиното истражување е еден од најважните лабораториски тестови.

Спиналната течност е формирана во коморите на мозокот. Обично е безбоен и транспарентен. Се добива со пробивање на ‘рбетниот канал. Тој дава информации за природата на патолошки процеси и невролошки болести.

Tags:
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This