При откривање на симптоми карактеристични за мозочни лезии, лекарот препишува обликуван истражувања – магнетна резонанца, компјутерска томографија, со помош на која се визуелизира неоплазми во мозокот. Ако по образот истражувања, експертот има съмненя за точноста на дијагнозата, може да назначи биопсија на мозокот.

Суштината на биопсијата е да се извлече од мозокот одреден тип ткиво, истражувањето на кое ќе им овозможи попрецизна дијагноза на болеста. Овој дијагностички метод се користи со хистолошки цел за утврдување на промените кои мозочното ткиво претрпе при некои заболувања.

Постојат 3 типа на церебрална биопсија.

  • Дупчење биопсија. Дупка е прободена во черепот, преку која се вметнува тенка шуплива игла, со која се зема материјал.
  • Стереотактичка биопсија. Оваа постапка се смета за минимално инвазивна бидејќи минималното количество на мозочно ткиво е отстрането. Контролата за време на постапката се врши со компјутерска или нуклеарна магнетна резонанца.
  • Отвори биопсија. Тоа е поврзано со отстранување на специфична коска на черепот. Ова е комплицирана хируршка интервенција која се изведува со комплетна анестезија.
Tags:
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This