Медицинскиот информативен центар, Медикъл Караджъ, може да ви помогне да пронајдете нов метод за третман на зрачење во онкологија – брахитерапија.

Благодарение на целниот фокусиран третман со тридимензионална брахитерапија, шансите за успешен третман се зголемуваат и како што влијанието е насочено само кон оштетените страни, несаканите ефекти се намалуваат. Овој вид зрачен третман е еден од најважните методи во третманот на ракот, кој му овозможува на лекарот да го насочи зрачењето со високи дози на туморот без оштетување на здравото ткиво.

Брахитерапијата им овозможува на лекарите да доставуваат повисоки дози на зрачење до поспецифични делови од телото отколку конвенционалната терапија со зрачење.

Брахитерапијата е процедура која вклучува поставување на радиоактивен материјал во вашето тело. Тенки апликатори се ставаат во погодените делови од телото, каде што го зрачат местото. Во моментот кога зрачењето престанува, пациентот повеќе не е радиоактивен.

Брахитерапијата се користи за лекување на неколку видови на рак, вклучувајќи:

 • Рак на желудни канал
 • Рак на дојка
 • Рак на грлото на матката
 • Ендометријален канцер
 • Рак на езофагусот
 • Рак на очите
 • Рак на главата и вратот
 • Рак на белите дробови
 • Рак на панкреасот
 • Рак на простата
 • Ректален рак
 • Рак на кожата
 • Рак на меките ткива
 • Рак на вагината

Брахитерапијата може да се користи самостојно или во комбинација со други третмани. На пример, брахитерапијата понекогаш се користи по операција за уништување на клетките на ракот кои останале во телото и не можеле да бидат хируршки отстранети.

Овој нов метод има широки можности за апликација.

Tags:
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This