Белодробна ресекција е хируршка процедура која вклучува отстранување на ткивата од белите дробови.

Оваа постапка се нарекува лобектомија ако се отстрани само дел од белите дробови.

Ако дел од лобусот се отстрани, тогаш се нарекува клиничка ресекција на белите дробови.

Постапката за ресекција на белите дробови вклучува белите дробови, бронхиите и околните крвни садови во градите и ребрата.

Постапката е од следните причини:

  • Отстранување на претпоставениот канцероген тумор во белите дробови.
  • Ако функцијата на белите дробови е сериозно оштетена после повреда на градниот кош.
  • Ретко, кај хронични опструктивни белодробни заболувања и белодробни колекции (пулмонален апсцес) кои не реагираат на антибиотска терапија.
Tags:
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This