Ултразвучниот преглед, исто така познат како ултразвучен преглед, е широко користен во медицината и обезбедува многу можности за лекарите да откриваат и лекуваат разни болести.

Медицинската ултразвук (исто така познат како дијагностичка ултразвучна или ултрасонова дијагностика) е техника за дијагностичка прикажување во основана на кое е примената на ултразвук. Се користи за да се видат внатрешни структури на телото, како што се тетивите, мускулите, зглобовите, крвните садови и внатрешните органи. Нејзината цел е често да се најде извор на болест или да се исклучи било која патологија. Тој се користи за дијагностицирање на причините за болка, оток и инфекција во внатрешните органи на телото и за истражување на плодот кај бремени жени. Исто така се користи за да помогне во дијагностицирањето на срцевите состојби и да процени оштетување по срцев удар. Ултразвукот е безбеден, неинвазивен и не користи јонизирачко зрачење.

Оваа постапка бара малку или никаква специјална обука. Вашиот доктор ќе ве научи како да се подготвите, вклучувајќи и дали треба да се воздржите од јадење или земање течности однапред.

Tags:
No Comments

Post A Comment

Pin It on Pinterest

Shares
Share This